In de zomermaanden telt Nederland betrekkelijk veel zonuren. Het ene jaar schijnt de zon natuurlijk vaker dan andere jaren, maar gemiddeld mogen we niet klagen. Voor de toekomst wordt verwacht dat het alleen nog maar warmer wordt in ons land, wat natuurlijk betekent dat de zon meer en vaker gaat schijnen. Dit is een gevolg van de opwarming van de aarde. Allemaal leuk en aardig natuurlijk al die zonuren, maar voor jouw interieur is het niet bepaald prettig. Zo is niet alle interieur bijvoorbeeld bestand tegen veel zon. Daarbij komt dat het natuurlijk ontzettend warm kan worden in huis op een zonnige dag. Wil jij jouw interieur beschermen tegen de zon? Wij geven jou hieronder een aantal handige tips om dit te realiseren.

Kies voor verduisterende gordijnen

De meeste mensen gebruiken hun gordijnen wanneer het donker wordt. Hierdoor kunnen anderen niet zien wat er in jouw woning gebeurt. Wist je echter dat gordijnen ook zeer goed werken tegen de zon. Zij houden de zonnestralen en de warmte namelijk grotendeels buiten. Althans, wanneer jij jouw gordijnen op zonnige dagen dicht laat zitten. Niet alle gordijnsoorten beschermen jouw interieur overigens even goed tegen de zon. Zo laat vitrage een groot deel van de zonnestralen en warmte door. Wil jij jouw interieur beschermen tegen de zon met gordijnen? Kies dan voor verduisterende gordijnen. Deze stof is aanzienlijk dikker dan vitrage, waardoor jouw interieur beter beschermd wordt tegen de zon.

Laat rolluiken plaatsen

Niet iedere Nederlander is fan van gordijnen om het interieur tegen de zon te beschermen. Begrijpelijk, want jij moet er wel altijd aan denken om jouw gordijnen op zonnige dagen dicht te doen of dicht te laten zitten. Vergeet jij dit regelmatig? Dan raden wij je aan om eens te overwegen om rolluiken te plaatsen voor jouw ramen. Met behulp van dit hulpmiddel kun jij jouw interieur uitermate goed beschermen tegen de zon. Wanneer je rolluiken dicht laat zitten, komt er namelijk geen zonnestraal doorheen. Daarbij komt dat rolluiken de warmte ook goed buiten houden. Jij beschermt hiermee dus jouw interieur en daarnaast wordt het in huis ook nog een heel stuk aangenamer qua temperatuur.

Schaf een overkapping aan

Naast het plaatsen van gordijnen of rolluiken kun jij ook nog maatregelen treffen in jouw (achter)tuin. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een overkapping te plaatsen aan de achterzijde van jouw woning. Wil jij jouw interieur beschermen tegen de zon? Plaats de overkapping dan bij voorkeur voor een raampartij of openslaande deuren. De meeste overkappingen zijn vaak een paar meter diep, waardoor de zon niet langer via de betreffende kant jouw woning in kan schijnen. Komt de zon toch nog in jouw huis? Dan kun je overwegen om een zonnescherm aan jouw overkapping te bevestigen. In dat geval komt de zon zeker weten niet langer in de buurt van jouw interieur.

Bouw jouw veranda om

Heb jij reeds een veranda in jouw tuin staan? Dan geniet je hier ongetwijfeld met volle teugen van op zonnige dagen. Het kan echter ook voor frustraties zorgen wanneer de zon gevolgen heeft voor jouw interieur. Om jouw interieur te beschermen kun jij jouw veranda ombouwen. Tegenwoordig zijn er bijvoorbeeld zonneschermen op de markt die over jouw veranda heen kunnen schuiven. Hierdoor bescherm jij jouw interieur natuurlijk al een stuk beter tegen de zon. Wordt het dak van jouw veranda gevormd door glasplaten? Dan kun je er ook voor kiezen deze te vervangen door een dicht dak. De zon schijnt hierdoor niet langer jouw woning in.